اگر میخواهید در زمینه توسعه نرمافزار، امنیت سایبری یا شبکه قدم بردارید یادگیری و آموزش لینوکس ضروری است. طبق تحقیقات، 66 درصد از مدیران، دانش لینوکس را نقطه قوتی برای استخدام کارمندان قلمداد میکنند. لینوکس در کنار ویندوز و مک یکی از محبوبترین سیستم عاملهای روز دنیا است. اگر میخواهید بدانید لینوکس چیست و چه کاربردهایی دارد تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
لینوکس چیست؟
لینوکس (linux) مثل ویندوز و مک یک سیستمعامل است. سیستمعامل همان نرمافزاری است که منابع سختافزاری سیستم مانند CPU، رم و حافظه را مدیریت میکند. در واقع، یکی از محبوبترین پلتفرمهای دنیا یعنی اندروید، توسط سیستمعامل لینوکس پشتیبانی میشود.
لینوکس به درد چه کسانی میخورد؟
لینوکس برای هر کسی که در صنعت IT فعالیت میکند، یک برگ برنده منحصربفرد به شمار میآید. مهندسان شبکه، توسعهدهندگان، مهندسان نرمافزار و برخی از متخصصان امنیت سایبری باید بر لینوکس تسلط داشته باشند. لینوکس پایه و اساس بسیاری از سرورها است و همین، دلیل مهمی برای یادگیری آن است. آشنایی با لینوکس، در حوزههای مختلف IT، به کار شما خواهد آمد.
کاربرد لینوکس چیست؟
در دهه 2000 لینوکس محبوبیت بسیاری در سرورها داشت. لینوکس کاربردهای مختلفی دارد. امروزه لینوکس در سرورها، ساعتهای هوشمند، تلفنهای هوشمند و دستگاههای اینترنت اشیا بسیار محبوب است. فراموش نکنیم که تقریبا تمام قدرت سرویسهای ابری هم، از لینوکس تامین میشود. در ادامه به 7 دلیل اصلی یادگیری لینوکس میپردازیم:
سادگی و استفاده آسان
اشتباه نکنید! در اولین نگاه، سیستمعامل لینوکس بسیار پیچیدهتر از سیستمعامل هایی است که با آنها آشنا هستیم. ما به رابطهای گرافیکی مانند رابطهایی که در ویندوز و مک قرار دارند عادت کردهایم. در نتیجه محیط خط فرمان لینوکس یا command line میتواند بسیار پیچیده به نظر برسد. اما منظور ما از سادگی چیز دیگری است. وقتی کمکم با لینوکس و محیط command line آشنا شدید، در واقع میتوانید با کامیپوتر صحبت کنید. شما به کامپیوتر میگویید دقیقا چه اتفاقی بیفتد و این سریعتر از کلیک کردن روی منوها و دکمههای متعدد است.
مهارتی برای آینده
هر چقدر فناوریهای بیشتری از لینوکس بهره ببرند، به متخصصین بیشتری در این زمینه نیاز پیدا میکنیم. درنتیجه یادگیری لینوکس مهارتی است که منقضی نمیشود. یادگیری لینوکس، یک سرمایهگذاری مطمئن است که به طور قطع سود زیادی برای شما خواهد داشت.
اهمیت لینوکس در فضای ابری
شکی نیست که سرویسهای ابری نقش مهمی در صنعت IT دارند. امروزه تقریبا همهچیز در فضای ابری اجرا میشود. به دلیل مزایای زیادی که استفاده از سرویسهای ابری برای کسبوکارها دارد، بیشتر آنها به طور کامل یا به صورت ترکیبی از فضای ابری استفاده میکنند. لینوکس به شما کمک میکند تا با اتصال برنامهها به یکدیگر یک سیستم بسازید یا حتی با متصل کردن سرورها یک سیستم بسیار پیچیدهتر طراحی کنید. با ایجاد اتصال و پیکربندیهای مختلف، کمکم شروع به درک بهتر این ساختار خواهید کرد، در نتیجه فهمیدن پیچیدگیهای فضای ابری برای شما بسیار سادهتر میشود.
مسیرهای شغلی Linux چیست؟
در رابطه با فضایابری صحبت کردیم. با آموزش اصولی لینوکس، شما حتی میتوانید یک cloud architect شوید و درآمد بسیار بالایی داشته باشید. میتوانید به سمت DevOps بروید. لینوکس یکی از مهارتهای ضروری برای مهندسان DevOps به شمار میآید. مشاغل مربوط به امنیت نیز گزینههایی هستند که پیش روی شما قرار دارند. در سمت شبکه نیز لینوکس یک مهارت برتر درنظر گرفته میشود. از طرفی لینوکس مهره اصلی توسعهدهندگان است زیرا برای طیف گستردهای از برنامههای کاربردی و فناوریها مورد استفاده قرار میگیرد.
پایداری و اجرا روی هر سختافزاری
پلتفرم لینوکس به دلیل پایداری، محبوبیت فراوانی به دست آورده است چرا که کاربر هنگام استفاده از آن دچار مشکل نمیشود. برخلاف ویندوز که سرعت پردازش آن پس از مدتی کاهش مییابد، سرعت پردازش لینوکس در زمان نصب تا پس از چندین سال استفاده، یکسان خواهد بود. سرورهای لینوکس برای بهروزرسانی نیازی به راهاندازی مجدد ندارند. وب سرورهای مبتنی بر لینوکس به دلیل همین ماهیت، به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند و بیشترین تعداد سرورهای در حال اجرا در اینترنت به حساب میآیند.
پلتفرم لینوکس میتواند از منابع خود به بهترین شکل ممکن استفاده کند. فرآیند نصب، بسیار آسان بوده و همچنین هر نوع کاربری میتواند ماژولهای مختلفی را که لینوکس ارائه میدهد انتخاب و مراحل نصب را طی کند. استفاده از آخرین تنظیمات سختافزاری برای کاربران اجباری نیست، لینوکس حتی میتواند بر روی سیستمهای پیکربندی سختافزاری قدیمی نیز اجرا شود.
سهولت نگهداری
بهروزرسانی نرمافزاری در لینوکس بسیار آسانتر است، زیرا نیازی به راهاندازی مجدد ندارد، همچنین دارای یک مخزن نرمافزار مرکزی است که میتواند نرمافزار را نصب کرده و آن را ایمن نگه دارد. بنابراین، جنبه تعمیر و نگهداری برای کاربران لینوکس راحتتر بوده، و همچنین هیچ هزینه اضافی در ارتباط با آن وجود ندارد.
یک سیستمعامل رایگان و متنباز با امنیت بالا
لینوکس کاملا رایگان بوده و کاربران مجبور نیستند برای هیچ چیزی هزینه کنند. علاوه بر آن، لینوکس بزرگترین پروژه متنباز دنیا است، بدین معنی که کد آن در دسترس همه قرار دارد و تمام توسعهدهندگان دنیا میتوانند آن را تغییر دهند. لینوکس از سیستم شما در برابر ویروسها و بدافزارهای مضر محافظت میکند. متنباز بودن، سبب شده تا اغلب حفرههای امنیتی آن، برطرف شوند.
تمام این دلایل، نشان میدهند که چرا بیشتر سازمانها از لینوکس استفاده میکنند. امنیت بالا، سهولت نگهداری و از همه مهمتر، رایگان بودن لینوکس، آن را به انتخابی هوشمندانه تبدیل کرده است که باعث کاهش هزینههای سازمان میشود.
لینوکس کجا استفاده میشود؟
وب سرورها: بزرگترین استفاده از لینوکس در دنیای واقعی بر روی سرورها، به ویژه سرورهای وب است. بر اساس w3rhechs، لینوکس با 37.7 درصد و ویندوز با 20.2 درصد، بر سرورهای وب تسلط دارند.
ابررایانهها: اگر بخواهیم در رابطه با مهمترین کاربرد لینوکس صحبت کنیم؛ باید به ابررایانهها اشاره داشته باشیم. لینوکس در ابرکامپیوترها به قدری محبوب است که طبق گفته Top500، 100 درصد از تاسیسات ابررایانههای فعلی، برخی از نسخههای لینوکس را اجرا میکنند.
در حالی که لینوکس قدرت ابررایانهها را تامین میکند، برای ماشینهای سادهتر نیز عالی است. شناختهشدهترین کامپیوتر تکبردی که با لینوکس کار میکند، Raspberry Pi است.
تغییر کاربری کامپیوترهای قدیمی : وقتی پشتیبانی رسمی اپل یا مایکروسافت تمام میشود و دیگر بهروزرسانیهای جدید را دریافت نمیکنید، توزیعهای لینوکس، بهترین انتخاب شما برای استفاده از کامپیوترهای قدیمی هستند.
پشتیبانگیری و بازیابی: توزیعهای لینوکس مانند SystemRescue میتوانند بسیاری از مشکلات رایج راهاندازی، از پارتیشن آسیبدیده گرفته تا رمز عبور فراموششده را حل کنند.
منظور از توزیع لینوکس چیست؟
توزیع لینوکس یا به صورت خلاصه distro، درواقع به نسخههای مختلف لینوکس گفته میشود. این نسخهها کمک میکنند تا انواع کاربران بسته به نیازشان بتوانند از سیستمعامل لینوکس استفاده کنند. این توزیعها، که مبتنی بر هسته لینوکس هستند، اغلب برای کاربران آسانتر از نسخه متنباز سنتی ظاهر میشوند. به طور کلی، توزیعهای لینوکس از بستههای نرمافزاری تشکیل شدهاند. این بستهها حاوی فایلها، برنامهها یا خدمات خاصی هستند. به عنوان مثال، یک بسته میتواند مجموعهای از فونتها، مرورگرهای وب یا محیطهای توسعه باشد. یک توزیع لینوکس میتواند شامل هزاران بسته نرمافزاری باشد؛ با این حال، از نظر عملی، توزیعهای لینوکس تمایل دارند تعداد مؤلفهها و ماژولها را به حداقل برسانند.
توزیعهای مختلفی در بازار وجود دارند که بیشتر آنها رایگان هستند؛ برخی از مشهورترین این توزیعها عبارتند از :
Fedora
Red Hat Enterprise
openSUSE
Ubuntu
Oracle linux
Debian
Slackware
5 مورد اول لیست، تجاری هستند، در حالی که Debian و Slackware در جامعه اینترنت توسعه یافتهاند. برخی از توزیعهای تجاری مثل Red Hat و Oracle، برای خدماتی مثل پشتیبانی یا توسعه سفارشی از کاربران هزینه دریافت میکنند. اگر چه متنباز بودن لینوکس، دریافت هزینه را برای خود نرمافزار ممنوع میکند.
ساختار و معماری لینوکس چیست؟
برای اینکه بدانیم لینوکس چیست و چه کاربردی دارد، ابتدا بهتر است ببینیم لینوکس از چه اجزایی تشکیل شده است؟
اجزای اصلی لینوکس عبارتند از :
هسته (kernel): هسته عملکردهای اولیه سیستمعامل را کنترل میکند. همچنین مسئول هرگونه ارتباط بین کاربر و سختافزار است.
کتابخانههای سیستمی: بلوکهای کد از پیش کامپایل شده هستند. به جای نوشتن کد جدید، میتوانید از توابع کتابخانه در سراسر یک برنامه استفاده مجدد کنید.
برنامههای کاربردی سیستم: این برنامهها عملکردهای تخصصی و فردی را در لینوکس انجام میدهند.
لایه سختافزار: این لایه به دستگاههای جانبی در محیط لینوکس مانند CPU، HDD و RAM اشاره دارد. سختافزار به وسیله هسته با کاربران ارتباط برقرار میکند.
Shell: پوسته، رابط بین هسته و کاربر است. دستورات کاربر را تفسیر میکند و آنها را برای اجرا به سیستمعامل میفرستد.
چگونه لینوکس را یاد بگیریم؟
تا اینجای کار دانستیم که سیستمعامل لینوکس چیست، کاربرد لینوکس چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است. حال نوبت آن است که ببینیم بهترین روش برای آموزش این سیستمعامل متنباز و کابردی کدام است؟!
مشخص کنید چرا میخواهید لینوکس یادبگیرید.
اول باید مسیر خود را مشخص کنید. چرا میخواهید لینوکس یاد بگیرید؟ آیا میخواهید یک مهندس لینوکس شوید یا برای برنامهنویسی به آن نیاز دارید. دانستن اینکه چرا قرار است لینوکس یادبگیرید به شما کمک میکند، مقدار یادگیری موردنیاز خود را بسنجید. مثلا یک مهندس لینوکس به تسلط بسیار بیشتری روی مباحث، نسبت به یک مهندس DevOps نیاز دارد.
اهداف کوچک تعیین کنید.
انگیزه شما برای یادگیری چیست؟ به عنوان مثال، اگر میخواهید درباره برنامهنویسی اطلاعات بیشتری کسب کنید و از قبل نحوه کدنویسی را میدانید، میتوانید لینوکس را روی رایانه خود نصب کرده و کدنویسی را شروع کنید. اما اگر میخواهید وارد امنیت شبکه یا سیستم شوید، باید اقدامات مشابه را در سیستم عاملهای مختلف یاد گرفته و مقایسه کنید.
مهارت کسب کنید
شما باید با بدانید اجزای اصلی لینوکس چیست، نحوه عملکرد آن و نحوه کار قطعات مختلف با هم چگونه است. در اینجا چند موضوع برای بررسی وجود دارد:
توزیع لینوکس
توابع هسته (kernel)، سرور، بوت لودر
مقایسه لینوکس با سیستمعاملهای دیگر مثل ویندوز و macOS
با فایل سیستم آشنایی پیدا کنید. یکی از مهارتهای اصلی در لینوکس، پیمایش در فایل سیستم است. برای انجام این کار، باید خط فرمان را بیاموزید، ابزاری که به شما امکان میدهد از طریق یک ترمینال یا یک رابطکاربری گرافیکی، با یک کامپیوتر تعامل داشته باشید. برای مثال برخی دستورات به شکل زیر هستند:
cd: تغییر دایرکتوری
rm: حذف فایل
mkdir: ایجاد دایرکتوری
touch: ایجاد فایل
لینوکس را نصب کنید و از آن استفاده کنید.
پس از استفاده مداوم، با ظاهر لینوکس آشنا شده و به یک درک کلی از محیط آن میرسید. این به شما کمک میکند تا هرچیزی که یادمیگیرید را تمرین کرده و به خاطر بسپارید.
با مدارک معتبر پیش بروید.
دریافت گواهینامههای معتبر، علاوه بر دانشی که به شما میافزایند، تضمین میکنند که شما با مفاهیم لینوکس آشنا هستید یا در آن تخصص دارید. به همین دلیل بسیاری از متخصصان لینوکس، دریافت این مدارک را پیشنهاد میکنند. در ادامه به معرفی دو گواهی شناختهشده لینوکس میپردازیم :
Linux Professional Institute (LPI)
گواهیهای LPI، به اصطلاح vendor-neutral هستند، بدین معنا که به محصول یا شرکت خاصی وابسته نیستند. LPI تمام برنامههای لینوکس را پوشش میدهد، زیرا هدف آن فروش یک محصول نیست، بلکه افزایش تعداد متخصصان فناوری اطلاعات است که این به محبوبیت لینوکس کمک میکند.
CompTIA Linux+
یکی از گواهیهای محبوب لینوکس، Linux+ است که توسط انجمن نامآشنای CompTIA ارائه میشود. این گواهی نیز وابسته به شرکت خاصی نیست. Linux+ یک مدرک حرفهای است که مهارت بالای شما در استفاده از لینوکس را تضمین میکند.
سخن پایانی
در این مقاله دانستیم که لینوکس چیست و چرا یادگیری آن تا این اندازه مهم است. یادگیری لینوکس یک مهارت مهم برای هر کسی است که میخواهد در صنعت فناوری برتر باشد. لینوکس نه تنها ستون اصلی بسیاری از سرورها و ابررایانهها است، بلکه در بین توسعهدهندگان و برنامهنویسان نیز محبوب است. یادگیری آن میتواند فرصتهای شغلی جدیدی را ایجاد کند و مهارتهای فنی شما را افزایش دهد. ما در موسسه آموزش عالی ارژنگ، دورههای جامع لینوکس را از مبتدی تا پیشرفته برای تمامی علاقمندان به این سیستمعامل متنباز برگزار میکنیم.
علاقمندان به دریافت مدرک بینالمللی میتوانند پس از اتمام دوره در صورت تمایل در آزمون بینالمللی شرکت کنند.
راههای ارتباط با ما:
Instagram : @arjanginstitute
021-41867
کد منبع لینوکس آزادانه در دسترس عموم است. این بدان معناست که هر کسی میتواند آن را مشاهده، بررسی، کپی، ویرایش و توزیع مجدد کند. این شفافیت به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا بر روی کد کار کنند، اشکالات را برطرف کنند، ویژگیهای جدید اضافه کرده و نسخههای سفارشی خود را ایجاد نمایند.
BASH به طور خلاصه یک مفسر دستور است که معمولا در یک پنجره ترمینال اجرا میشود. میتوان آن را به عنوان واسط کاربری بین کاربر و سیستمعامل در نظر گرفت که به کاربر اجازه می دهد دستورات را وارد کرده و با سیستم تعامل داشته باشد.BASH میتواند دستورات را از یک فایل بخواند، که به آن اسکریپت شل میگویند. اسکریپتهای شل به شما این امکان را میدهند که بسیاری از کارها رو خودکار کنید و کارهای پیچیده را با چند دستور ساده انجام دهید.
به عنوان اولین نفر، نظر خود را بنویسید!